Mount Shasta USA

Een pelgrim is iemand die het leven als een heilige reis ziet, die de aarde als een heilig thuis ziet, die het universum als een proces ziet.’

Satish Kumar

We zijn continu in beweging, reizen door het leven en ontwikkelen onszelf op alle niveaus. We hebben de keuze om dit te doen met een besef van de heiligheid van onze aarde en bewoners, of we kunnen gewoon door het leven blaffen in een overlevingsmodus en nemen wat we nodig hebben zonder na te denken over de gevolgen. De ecoloog en schrijver Satish Kumar stelt ons een vraag in zijn boek ‘Earth Pilgrim’: ben je een toerist of een pelgrim? Als je de heiligheid van de aarde kunt zien en erkennen, dan ben je een pelgrim. Veel mensen denken dat een pelgrimstocht een bepaald (vaak religieus) pad is. Pelgrimage gaat niet alleen over fysiek reizen naar een bepaalde heilige of heilige plaats om God, Allah, Boeddha, Krishna enzovoort te eren. Dit is een manier om dichter bij het goddelijke te komen dat wordt vertegenwoordigd door een religieuze figuur, maar pelgrim zijn gaat over zoveel meer. Het is symbolisch voor het goddelijke waarmee we ons willen verbinden. Het goddelijke is overal en niet alleen in Mekka, Jeruzalem en andere plaatsen. Het is meestal in de natuur en omdat we deel uitmaken van de natuur, is het goddelijke ook in onszelf.

Natuurlijke Plaatsen

Er zijn echter plaatsen die meer kracht hebben om op een dieper niveau met het Goddelijke te verbinden. Het zijn bijvoorbeeld plaatsen die heilig worden genoemd door inheemse stammen die erg op de energieën van de aarde zijn afgestemd: een heilige berg, een speciaal meer verbonden met legendes, magische bossen enzovoort. Maar ze bevinden zich ook in door mensen gemaakte structuren zoals tempels, steencirkels, kerken, moskeeën, enz. Plaatsen die ontworpen zijn met de bedoeling om verbinding te maken met het Goddelijke, die na verloop van tijd door gebed en ceremonies van de vele mensen die daar komen, een energie creëren die bouwt en raakt iedereen die daar komt. Dus wat gebeurt er als je naar een heilige plek in de natuur komt?

Volgens de Native American auteur Vine Deloria Jr in zijn artikel ‘Reflection and Revelation’ (een van de artikelen in het boek ‘The Power of Place’ van James A. Swan): “De heiligheid van land is in de eerste plaats een emotionele ervaring. Is dat gevoel van eenheid met een plek die compleet is.” Hij zegt ook dat pelgrim zijn een gemoedstoestand is en reizen symbolisch is:

Waar je ook bent, met je bewustzijn, met je manier van zijn, manier van kijken naar de wereld, met hoe je verbinding maakt met de wereld – je bent een pelgrim”

Levensvragen

Ik heb dit zelf vele malen meegemaakt. Sinds ik op mijn spirituele reis begon om meer te ontdekken over de onzichtbare dimensie van alles, werd ik me meer bewust van het effect dat bepaalde plekken in de natuur vooral op mij hadden. Ik liep in een bos en werd aangetrokken door een bepaalde boom of bomen en voelde iets in me bewegen, een vredig gevoel en tegelijkertijd onder de indruk van een wonder. Dit gevoel zou me verbinden met existentiële vragen: waarom ben ik hier, er moet er meer zijn, hoe kan zo’n prachtige boom worden gecreëerd, welke kracht heeft dit gecreëerd? Het is moeilijk te omschrijven maar op dat moment maakte ik deel uit van alles, van de schepping zelf en het voelde goed.

Madron Well Cornwall

Ik heb het ook vaak bij andere mensen zien gebeuren. Ik woonde in Glastonbury – een bedevaartsoord met een mooie sterke hartenergie. Ik was een tour gids en nam mensen mee naar krachtplekken in Glastonbury, zoals de Tor, een oude heuvel met veel kruisende leylijnen, de rode en witte bronnen met geneeskrachtig water en naar andere krachtplekken buiten Glastonbury zoals Stonehenge en de Avebury Stone Circle . Mensen naar de Tor brengen, opent ze al en sommigen beginnen te huilen omdat ze een energie voelen die van ze houdt en ze onvoorwaardelijk accepteert. Ze zijn op dat moment vrij van de eisen van de samenleving waar ze zichzelf weggeven en eindelijk ruimte voelen om naar binnen te kijken. Dit noem ik de natuurlijke manier van zijn, een deel van de aarde voelen, de wereld, het universum. Wanneer je in die staat van zijn bent, voel je een stroom die je niet nodig hebt om delen van je ware wezen aan te passen en te verbergen.