Wat doet deze crisis met jou?

Dit is geen makkelijke tijd, daar zijn we het wel over eens. Wie had kunnen denken eind 2019 dat we in 2020 volledig stil zouden komen te staan, verlamd door een virus dat onwillekeurig om zich heen slaat en geen onderscheid maakt in wie je bent. Als we hier 10 jaar later op terug zouden kijken, zou ik niet verbaasd zijn als deze periode als een zeer belangrijk keerpunt in ons bestaan erkend zou worden. Nu we erin zitten, zien we dat misschien nog niet zo: de meeste mensen hopen dat het snel voorbij is en dat we gewoon weer verder kunnen gaan met ons leven. Dat laatste hoop ik echt niet, want we waren hard bezig de aarde te vernietigen en deze crisis geeft ons de gelegenheid om eens goed naar onze manier van leven te kijken en deze aan te passen naar een meer duurzame vorm van leven. 

Dat neemt niet weg, dat deze tijd veel onzekerheden geeft die direct te maken hebben met ons bestaan. De dreiging van ziekte en van sterfte confronteert ons met het feit dat we geen controle hebben over ons leven, dat ons relatief korte bestaan op deze aarde opeens over kan zijn. De media versterkt die boodschap door elke dag ons de sterfte cijfers te geven en andere berichten die alleen maar angst vergroten. Ik durf niet meer naar het nieuws te kijken, want het is alleen maar over Corona en over de strenge maatregelen die regeringen afdwingen. Maatregelen die ook nog eens onze vrijheid beperken en onze eenzaamheid vergroten. Ondertussen proberen mensen zich aan te passen aan dit nieuwe regime, hopende dat het verlossende vaccin snel komt. Het is alsof we allemaal onze adem inhouden tot de dreiging voorbij is. Maar hoe lang houden we dit vol? 

We hebben een keuze: zie je deze tijd als een bedreiging of als een mogelijkheid tot groei? Opeens hebben we veel meer tijd tot de beschikking, tijd om eens goed te kijken naar wat je echt zou willen in je leven. Tijd voor een meer zinvolle invulling van je leven, gericht op welzijn. Tijd om de banden met je naaste familie aan te halen, je gezondheid te verbeteren, te ontstressen, de natuur in te gaan. Als je gelooft in het gezegde: ‘Alles gebeurt voor een reden’, dan kijk eens bij jezelf wat die reden zou kunnen zijn. De Corona crisis geeft ons kansen en als je de media even links kan laten liggen, dan zal je merken dat de angst ook minder wordt. Angst overheerst op dit moment: je ziet het op straat aan hoe mensen je proberen te ontwijken, in de supermarkten aan de bange blik in de ogen van mensen boven hun mondkapje. Aan de boosheid en frustratie in het algemeen, die vaak op medewerkers van winkels, bedrijven en gezondheidzorg worden geprojecteerd. Los van de vraag of de maatregelen wel in verhouding staan tot de realiteit, is de echte vraag: 

Hoe Corona proof ben jij? 

Wat doet deze crisis met jou? Hoe is de kwaliteit van jouw leven op dit moment? Hoe is de angst balans, zoals ik dit noem. Waar heb je echt behoefte aan? Verbinding, aandacht, hulp, liefde, lachen of misschien alleen maar iemand die zegt: het komt goed. Laat je niet gek maken, geef je over aan de situatie en vertrouw. Een crisis komt en gaat, wat belangrijk is, is hoe we ermee omgaan. Kijk maar eens naar de natuur: hoe deze zich altijd weer aanpast aan veranderde omstandigheden. Wij zijn ook onderdeel van de natuur en kunnen ons ook aanpassen. Als je angst hebt om de zekerheden te verliezen die je had in het leven, kijk dan eens wat je zou kunnen creeeren om je leven aangenamer te maken. Het kunnen kleine dingen zijn, het hoeft niet groot. Kijk ook naar wat je eigenlijk echt nodig hebt, vooral op materieel gebied: minder is meer. Ga de natuur in en wandel met aandacht: kijk naar hoeveel schoonheid er is op aarde. Elke boom is anders, elke plant, elk dier en ook elk mens: de verscheidenheid op aarde maakt het leven interessant en magisch. 

Wees in het nu en weet dat alles goed komt. 

Manon Tromp is Welzijnscoach en gebruikt de natuur om tot bezinning en inspiratie te komen. Voor meer informatie: natuuralscoach.manontromp.com