Grafheuvel Wandel Tour

In Nederland zijn meer dan 1500 grafheuvels. Vele daarvan (ongeveer 700) zijn te vinden op de Veluwe, een gebied dat gevormd werd in de voorlaatste ijstijd. Grafheuvels zijn beschermd door de Monumentenwet en staan op de lijst van archeologische monumenten. De oudste grafheuvels zijn ongeveer 5000 jaar oud en grafheuvels zijn in verschillende tijden aangelegd: in het Neolithicum, de brons- en de ijzertijd door mensen van de Trechtbeker cultuur. Een grafheuvel is een heuvel waar de resten van overledenen werden bijgezet aangevuld door allerlei gebruiksvoorwerpen, die later zijn teruggevonden. Een grafheuvel werd vaak omringd door een greppel of een cirkel met palen, bedoeld om de plek van de overledenen te beschermen. Tot ongeveer 800 V Christus werden de overledenen in de grafheuvels bijgezet. Daarna tot het begin van onze jaartelling, werden de overleden gecremeerd en hun as in urnen geplaatst. Deze urnen zijn later teruggevonden in zogenaamde urnenvelden, die nabij de grafheuvels te vinden zijn. 

Grafheuvels spreken vaak tot de verbeelding en in deze tour gaan we terug in de tijd en zullen we met een oud ritueel de voorouders eren. De grafheuvels zijn de poorten naar de onderwereld, het dodenrijk en de speciale ligging van bijvoorbeeld een rij grafheuvels tussen Epe en Niersen, geeft aan dat dit een heilige weg was. Op onze route zullen we een aantal grafheuvels bezoeken en ervaren. Tevens zullen we de Celtic Fields bezoeken, waar de oude raatakkers van de late bronstijd en de ijzertijd nog te zien zijn. 

Details

Deze tour is 3 uur in totaal en de kosten zijn 80 euro voor 1-2 deelnemers, 25 Euro extra per deelnemer, 5-8 deelnemers (speciale groepskorting is bespreekbaar). Maximaal aantal van de groep is 8 personen, mits er geen restricties zijn. 

Voor boekingen en informatie: natuurcoach@manontromp.com of bel: 06 12294580